26.ca.3 Els signes de puntuació 3

 Exercicis de puntuació de textos ( heu de fer els exercicis 1 i 2  al quadern per a dilluns dia 9 de maig)

  1. Desxifra i puntua aquest “criptograma”:

 

ELSGRECSBRESSOLDELACIVILITZACIOEUROPEAVANCOMENÇARAESCRIUREENMAJUSCULESSENSE ESPAISENBLANCENTRELESPARAULESISENSECAPSIGNEDEPUNTUACIOAMESQUANACABAVENLAPRI MERALINIAQUEESCRIVIEND’ESQUERRAADRETACOMENÇAVENLASEGüENTDEDRETAAESQUERRAELS CIUTADANSATENESOSAPRENIENDELLETRAAL’ESCOLAISABIENLLEGIRPERFECTAMENTLESCRIPTURA PEROVAANARPERFECCIONANTSEAMBELSANYSESVADEIXARDINVERTIRLESLINIESESVANCOMENÇAR ADEIXARESPAISENBLANCAUTILITZARLESMINUSCULES

  1. Separa amb un punt les oracions dels textos següents i recorda que després del punt escrivim lletra majúscula. Escriu també les tres comes que hi falten.
  • Les selves verges tropicals són de vital importància ja que regulen el cicle vital de l’aigua en tota l’escorça terrestre la desforestació progressiva de l’Amazònia ha suscitat una gran polèmica internacional.
  • El fenomen de les metròpolis és força recent les grans ciutats amb més d’un milió d’habitants eren fenòmens excepcionals fins al segle XX.

 

 

  1. Separa en dues oracions cada un dels dos textos següents escrivint punt i coma on correspongui (recorda que després del punt i coma escrivim lletra minúscula). Escriu també les dues comes que hi falten.

 

  1. a) La riquesa més important dels boscos és sens dubte la seva aportació ecològica

principalment perquè compensen els efectes negatius de les activitats industrials.

 

  1. b) Molière fou un dramaturg extraordinari també va ser actor i director d’una companyia teatral.

 

 

  1. Escriu els dos punts en el lloc adequat d’aquets textos:

 

  • a) D’entre les fabuloses narracions que recull el llibre Les mil i una nits, en destaquen unes quantes que han deixat una bona empremta en la literatura europea Alí Babà, Aladí i Simbad el mariner.
  • b) El diccionari defineix el mirall d’una manera molt científica «Làmina de vidre amb un bany d’argent a la part posterior, la qual forma imatges per reflexió dels raigs de llum».
  • c) El pare, abans d’anar-se’n, li va donar tres peres i li va dir «Guarda aquestes tres peres. Quan trobis algú que se’t faci amic, parteix una pera en dos bocins, un de gros i un de petit, i dóna a triar a l’amic el bocí que vulgui».
  • d) El trajecte o curs d’un riu se sol dividir en tres parts el curs alt, el curs mitjà i el curs baix.
  • e) La revista té una periodicitat semestral surt cada sis mesos.

 

 

  1. Puntua el text següent amb coma (sis cops), punt i coma (dos cops) i dos punts (un cop).

 

En el si del cristianisme es distingeixen diferents confessions religioses l’ortodoxa predominant als països eslaus la protestant majoritària als països anglosaxons i escandinaus l’anglicana practicada al Regne Unit i la catòlica practicada arreu del món.

 

  1. Escriu la puntuació del text següent amb 4 punts i 2 punts i coma. Escriu majúscula on calgui.

 

La salutació en l’antiguitat

No se sap amb exactitud quan va néixer la salutació[  ] al principi va ser una manifestació

tàctica de no agressió: una mà estesa, oberta, demostrava que no es portava armes[  ] a

l’època antiga, els egipcis se saludaven inclinant el cos i abaixant una mà fins al genoll[  ]

els jueus, amb una inclinació de cap i una abraçada [  ] els romans, amb l’avantbraç al

pit o amb el braç enlaire i el palmell estès[  ] a l’edat mitjana, l’etiqueta va imposar que

l’home es descobrís com a mostra de respecte, i al segle XVII es van generalitzar alguns

costums, com el de besar la mà a les dames, les inclinacions i les reverències[  ]

Nova enciclopèdia de l’estudiant

 

  1. Algunes conjuncions, com ara no obstant això, així i tot, o si no, per tant i en canvi, se solen utilitzar entre un punt i coma i una coma. D’acord amb això, puntua aquestes frases:

 

  1. a) Tenia una lesió al turmell no obstant això va córrer la cursa.
  2. b) L’àrbitre ens va anul·lar un gol així i tot vam guanyar el partit.
  3. c) Hem de guanyar per dos gols o si no quedarem eliminats.
  4. d) Al camp hi ha tres dits de neu per tant s’haurà d’ajornar el partit.
  5. e) La Rosalia ha acabat la cursa en canvi la Neus s’ha retirat a la volta 23.

 

  1. Col·loca els signes de puntuació que falten en aquest text (punts, comes, dos punts, punts suspensius). Recorda que si poses un punt has d’escriure majúscula.

 

Dissabte vam anar a veure el circ que hi ha instal·lat a la plaça Major és un espectacle magnífic hi actuen pallassos domadors equilibristes trapezistes mags entre les feres a més a més de lleons hi surten tigres elefants serps al final de la funció vam anar a saludar el presentador que portava un barret de copa vermell i el vam felicitar

 

  1. Col·loca els 10 signes de puntuació adequats (coma, punt, punt i coma, punt i a part, punt i seguit, signe d’interrogació o exclamació, punts suspensius, etc.). També has de posar amb majúscula la primera lletra de la paraula després de punt.

 

Recorda que avui has de tornar molt aviat a casa[   ] si no[   ] no tindràs temps per jugar amb el Carles[   ] ja saps[   ] i t’ho torno a repetir[   ] que el teu amic ara viu a La Ginesta[   ] una urbanització sense transport públic[   ] i haurem d’anar-hi  caminant una estona[   ] una mitja hora[   ] te’n recordaràs[   ]

 

  1. En aquest text s’ha eliminat tota la puntuació. Reposeu-la.

 

Oficis curiosos

A Nova York la ciutat renouera i plena de vida hi ha gent que fa una curiosa feina mai no ho hauria imaginat però hi ha oficis ben estranys són les persones que es dediquen a donar conversa a l’altra gent així de senzill en un banc del carrer al Central Park a qualsevol racó hi ha persones disposades a vendre una part del temps i de les paraules el preu sol estar sempre ben estipulat naturalment va amb relació al temps que es dediqui a la conversa així si algú que viu a Nova York sent el pes de la solitud i una set enorme de paraules d’altri només ha de sortir al carrer i llogar els serveis dels qui intercanvien paraules durant mitja hora una hora o un temps indefinit podrà explicar històries a algú que l’escoltarà amb gest atent que li seguirà la conversa que respondrà als seus comentaris

Maria de la Pau Janer

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s